“An ounce of practice is worth more than tons of preaching”. Met deze woorden van Mahatma Gandhi kan de essentie van deze blogpost minutieus worden samengevat. Salesforce dacht er duidelijk hetzelfde over en dus lanceerden ze in 2014 hun trainingsplatform Trailhead.

In deze blogpost maak ik je wegwijs in de wereld van het trainingsplatform. We ontmoeten de Trailhead-mascottes, bekijken de werking en structuur van het platform, bespreken de onderliggende concepten en op het einde sluiten we af met een aanzet tot het beginnen van je eigen Trailhead ervaring. Ben je er klaar voor? Ik alvast wel! Hier gaan we!

Trail-wat?

trailhead-flogo-1c99be34ac805c0cb128c1bb5e0cf6570943530f86063bebb1cf576c93c30069.png

Trailhead, een toffe naam, maar wat betekent het juist? Volgens officiële woordenboeken betekent de naam “het beginpunt van het pad dat door het bos loopt”. Tussen de regels door gelezen is dit exact wat Trailhead wil bereiken. Ben je een beginner of een ervaren gebruiker van Salesforce, soms is het moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. Trailhead is dus een hulpmiddel om de weg niet te verliezen.

 

Zoals gezegd is er een meerwaarde te vinden voor iedereen die actief is (of plant te zijn) met alles wat Salesforce aan te bieden heeft. Zowel beginners als gevorderden kunnen bij Trailhead terecht om bepaalde kennis te verwerven of nog eens op te frissen. De interactieve opdrachtendie voorzien zijn helpen om theoriekennis meteen om te zetten in praktijkkennis. Maar daar gaan we straks verder op ingaan.

Maak kennis met het team

Dit pad bewandelen doe je natuurlijk niet alleen! Momenteel zijn er vier Trailhead-mascottes die hier en daar opdagen om je bij te staan in je zoektocht naar Salesforce-enlightenment. Bij deze heb ik het genoegen je voor te stellen aan (vlnr.) Codey, Einstein, Cloudy & Astro.

character_group_campfire.png

Maar goed, op naar het belangrijkste van deze blogpost: de werking van het platform.

Trailhead 101

Om met Trailhead van start te kunnen gaan is het belangrijk om de structuur van het platform te begrijpen. Top-down spreken we over Trails, Modules en Units. Daarnaast zijn er ook Projectendie je kan ondernemen en Superbadges die je specialiteiten in de schijnwerper stellen.

fresh-680-24_1_w3fgsz.gif

 

Om het verschil tussen al deze zaken uit te leggen gaan we bottom-up tewerk gaan.

1. Units

Dit zijn hapklare stukken theorie die op ongeveer 15 à 20 minuten doorgenomen kunnen worden. Aan de hand van use-cases en best practices wordt alles zeer duidelijk uitgelegd.

2. Modules 

Modules zijn korte lessen die individuele onderwerpen behandelen die je meteen wil ondernemen. Modules bestaan uit een aantal Units die je op je eigen tempo kan aanvatten.

3. Trails 

Trails zijn geleide leerpaden waarmee je het snelste iets kan bijleren. Trails zijn een bundeling van verschillende Modules en Projecten. Zo kan je bijvoorbeeld een Trail starten om als nieuwe Admin van start te gaan. De Trail ‘Admin Beginner’ bevat alle essentiële modules die een beginnend Admin onder de knie zou moeten hebben.

 

Overzicht: Hieronder zie je de besproken hiërarchie visueel voorgesteld. In de Trail ‘Admin Beginner’ zit o.a. de Module ‘Salesforce Platform Basics’ vervat. Deze Module bestaat uit vijf Units die samen ongeveer anderhalf uur in beslag zullen nemen.

CROPPED screencapture-trailhead-salesforce-trails-force_com_admin_beginner-1490184664660.png

 

4. Projecten 

Voor zij die geen tijd hebben om de theorie op het gemak door te nemen en liever meteen al doende leren zijn er de Projecten. Deze bieden een meer hands-on ervaring met de Salesforce technologieën via stap-voor-stap instructies.

5. Superbadges 

Wil je tonen aan de wereld dat je wat je geleerd hebt ook kan toepassen op gevorderde, real-world bedrijfs verwachtingen? Met deze Superbadges kan je extact dit doen. Let op, je hebt wel al enige ervaring nodig om te beginnen aan een Superbadge.

We spelen een spel vanavond

Laat het ons nu eens hebben over die ‘badges’ waarvan er gesproken wordt. Trailhead steunt geheel op het concept van ‘gamification’. Dit wil zeggen dat ze overal een soort van spel van maken: Je kan punten verdienen, badges verkrijgen en rangen verwerven. Dit maakt het leuk en motiverend - lees: verslavend - om telkens aan nieuwe onderwerpen te beginnen.

1. Punten verdienen

Met elke Unit die je voltooit zal je punten verdienen. Je krijgt die natuurlijk niet zomaar.

  1. Na elk stuk theorie volgen er een drietal meerkeuzevragen om je kennis over de theorie te testen. Als je alle vragen juist hebt krijg je 100 punten. Maar let op, als je een vraag fout hebt mag je nog eens proberen, maar deze keer voor 75 punten en ga zo maar verder.
  2. Soms is er de mogelijkheid om een kleine taak uit te voeren binnen je eigen ‘Developer Edition’ van Salesforce, straks gaan we hier verder op in. Dergelijke taken zijn maar liefst 500 punten waard!
  3. Tot slot zijn er ook nog de Superbadges. Bij het afwerken van een Superbadge krijg je 2000 punten (en vaak zelfs meer)! Dat is al eens de moeite, me dunkt!

2. Badges verkrijgen

Voor elke Module of Project die je voltooit krijg je van Trailhead toffe badges. Deze stellen op zich niet veel voor, maar je zou verschieten hoe leuk het is om ze te verdienen. Gotta catch ‘em all!

3. Rang verwerven

Op basis van het aantal badges en punten die je verdiend hebt verwerf je gaandeweg een steeds hogere rang. Eenmaal je een ‘Ranger’ bent zal Salesforce amper nog geheimen hebben voor jou. Hoor ik daar een ‘Challenge accepted’?

4. Je eigen zandbak

Eerder heb ik de term ‘Developer Edition’ of ‘DE’ al laten vallen. Dit is een gratis persoonlijke Salesforce omgeving waar je kan oefenen, fouten maken en bovenal spelenderwijs kan leren werken binnen deze omgeving. In tegenstelling tot de normale Developers Editions blijft deze ‘Trailhead DE’ wel degelijk langer dan 30 dagen actief. Het is niet de bedoeling om hier op eigen initiatief vanalles te gaan aanpassen. In deze omgeving kan je interactieve taken uitvoeren die op het einde van bepaalde Units beschreven staan.

5. Men zegge het voort!

Het leuke aan de badges die je kan verkrijgen is dat je ze makkelijk op verschillende sociale media kan delen. Zo kan je je vooruitgang en verwezenlijkingen bekend maken aan de wereld. Sharing is caring!

Kriebelt het al?

Nu zijn we op het einde van deze blogpost gekomen. Hopelijk heb je nu een beter begrip van wat Trailhead is en wat de mogelijkheden zijn van het platform. Start vandaag nog met je eerste Trail, je zal zien, het is de moeite! Voor meer informatie kan je altijd eens de FAQ pagina nalezen of simpelweg eens de website van Trailhead bezoeken.

Start hier je eigen Trailhead-ervaring

Om de cirkel rond te maken sluit ik af met de woorden waarmee ik deze blogpost begonnen ben: “An ounce of practice is worth more than tons of preaching”.

Resources:
Trailhead - https://trailhead.salesforce.com/
Meet the mascots - https://www.salesforce.com/blog/2016/09/get-to-know-the-salesforce-mascots.html
Trailhead FAQ - https://developer.salesforce.com/page/Trailhead_FAQ