Digitalisering in de voedingsindustrie: groeien ondanks personeelskrapte

01 05 2024

De voedingsindustrie is zoekende naar een nieuwe balans. Wereldwijde drukpunten, zoals het verminderen van de milieu-impact, de volatiele grondstofprijzen en de snel veranderende consumentenvoorkeuren, ontwikkelen in rap tempo. Maar de grootste uitdaging is toch wel het gigantische arbeidstekort. Het tekort aan personeel heeft een negatieve impact op de productie en belemmert de groei van bedrijven in de voedingsindustrie. Digitalisering en automatisering bieden nieuwe mogelijkheden.

De uitstroom overtreft de instroom

Digitalisering en automatisering zijn allang geen luxepaardje meer, maar onderdeel van een noodzakelijke strategie voor overleven en groei. “De vraag is niet of we kunnen overleven met minder handen, maar hoe we kunnen groeien met minder handen”, stelt Thijmen Peter de With, expert in de voedingsbranche en voorzitter van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwaren (VBZ). “De tafels in de horeca staan allemaal klaar voor gasten, maar door onderbezetting in de keuken en bediening is het bedienen van al die tafeltjes geen haalbare kaart.” De pijnlijke parallel met de voedingsindustrie is voelbaar, waar capaciteitsbenutting direct gekoppeld is aan het gebrek aan kundig personeel. 

Waar dat kundige personeel is gebleven? Enerzijds zorgt de vergrijzing ervoor dat het leeuwendeel met pensioen gaat en anderzijds zijn echte uitvoerende functies steeds vaker ‘not done’. Bij jongere generaties ontbreekt het aan kennis en vaardigheden en daarbij is de uitstroom vele malen groter dan de instroom. Door als producent in te zetten op automatisering, ben je minder afhankelijk van menselijke arbeid: “Dit betekent overigens niet dat we volledig zonder mensen kunnen. Het is slechts een pleidooi voor het vrijspelen van waardevolle tijd, die kan worden besteed aan taken die meer creativiteit, expertise of menselijk inzicht vereisen”, zo stelt De With.

Groei realiseren ondanks arbeidstekorten

De voordelen van digitalisering en automatisering liegen er niet om. De beheersbaarheid van het productieproces en de waarborging van kwaliteit zijn de meest directe voordelen voor de voedingsindustrie. Digitalisering stelt bedrijven in staat om meer te doen met minder. Door systemen te standaardiseren en processen te automatiseren, is het mogelijk om de efficiëntie drastisch te verhogen. “Automatisering helpt ons niet alleen sneller te werken, maar ook slimmer”, zegt John Vossen, Senior Consultant Food bij delaware. Volgens De With is die consistentie in het productieproces uitermate belangrijk: “Het verzekert ons van een stabiele productie-output, ongeacht de fluctuaties in personeelsbezetting.”

Minimaliseren van downtime

Flexibiliteit binnen automatiseringssystemen is essentieel en moet breed worden opgevat. Natuurlijk moeten machines het vermogen hebben om verschillende taken uit te voeren, maar hoe helpt digitalisering bij het minimaliseren van downtime en het optimaliseren van productielijnen? Het antwoord zit ‘m in de inzet van geavanceerde planningtools. “Met de juiste digitale tools is het mogelijk om het productieproces bijna real-time aan te passen. Door de juiste productievolgordes aan te houden, kan stilstand geminimaliseerd worden. Daarnaast helpt AI bij het optimaliseren van de processen en zetten we Power BI in om data te verzamelen, waardoor onze klanten die competitive edge behouden. Zelfs in piekperiodes én met arbeidstekorten”, aldus Vossen. 

En als kers op de taart is het verbeteren van de kwaliteitsstandaard van producten ook nog eens een stuk eenvoudiger. Geautomatiseerde systemen garanderen een consistente productkwaliteit, wat van vitaal belang is om te voldoen aan de strenge voedselveiligheidsnormen en de veeleisende consument. Vossen benadrukt: “Digitalisering stelt je in staat elk product te traceren en te controleren, wat vertrouwen geeft in elke batch."

Toekomstbestendig produceren

De behoefte aan ontzorging groeit. Door de combinatie van diepgaande branchekennis en geavanceerde IT-oplossingen, zijn bedrijven in staat om vinger aan de pols te houden, zonder dat dit ten koste gaat van hun kernactiviteiten. “Met maatwerkdashboards monitoren bedrijfsleiders de operaties tot op de seconde. Dit maakt het mogelijk om sneller te reageren op veranderende marktomstandigheden”, legt Vossen uit. Zo wordt de transparantie in het productieproces vergroot én verbetert het de besluitvorming, wat onmisbaar is in de huidige markt. 

De mogelijkheid om snel te schakelen is goud waard in de bedrijvige voedingsindustrie. De branche heeft een oplossing nodig voor bestaande uitdagingen, zoals arbeidskosten, kwaliteitsnormen en efficiëntie. Maar daarnaast is het mogelijk om door technologische adoptie een strategisch voordeel te creëren, wat niemand natuurlijk afslaat. “Door processen te digitaliseren, hebben bedrijven niet alleen een voorsprong in het omgaan met de uitdagingen van vandaag, maar ook de tools om te anticiperen op de groeikansen van morgen”, benadrukt De With. Voedingsbedrijven positioneren zichzelf door focus te leggen op digitalisering, voor een toekomst waarin ze in staat zijn om hoogwaardige producten te leveren, ongeacht de marktomstandigheden. 

Bij delaware komen we als IT-partner en Trusted Advisor voor de voedingsindustrie bij veel organisaties over de vloer. Wij helpen je graag om de huidige situatie bij jouw organisatie in kaart te brengen en de optimalisatiekansen te bepalen.

Meer informatie?

Wil jij ontdekken hoe jouw organisatie de vruchten kan plukken van digitalisering in de voedingsindustrie? We vertellen je er graag meer over!

Gerelateerde content