Herkent u volgende symptomen?

 • Complexe spreadsheets, in een ver verleden gemaakt door ‘Alain van Pricing’, met tal van formules om prijscalculatie te doen die niemand nog begrijpt
 • Urenlang editeren van Word files om een PDF te genereren die dan toch nog pijnlijke typos of foute prijzen bevat
 • Omslachtige review procedures
 • Frustraties bij klanten omdat ze foutieve quotes ontvangen
 • Het gevoel dat er deals gemist worden doordat het te lang duurt vooraleer er een quote kan gepresenteerd worden aan de klant.

 

faster-cpq-apps-4-10.jpg

Ondersteun uw sales reps met CPQ

Een oplossing voor deze symptomen is CPQ (Configure Price Quote) software, dat is een verzamelnaam voor een tool die sales reps helpt om sneller correcte quotes te maken op maat van de klant. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat CPQ uit drie onderdelen:

 • Configure: Op basis van enkele vragen aan de sales rep presenteert CPQ een shortlist van producten op maat van de klant. Vervolgens kan de sales rep een of meerdere producten kiezen en helpt CPQ met de configuratie van het gekozen product en het kiezen van gerelateerde opties. Hiervoor gebruikt CPQ business logica zodat gerelateerde producten niet vergeten worden en dat er geen onmogelijke combinaties van producten op dezelfde quote kunnen staan.
 • Price: De tweede blok van functionaliteit is de geavanceerde prijscalculatie, op basis van een pricebook en tal van andere te configureren variabelen. Daarnaast zijn er tal van kortingsmogelijkheden beschikbaar en kan u speciale prijs schema’s in regels gieten. CPQ zorgt voor geautomatiseerde pricing en maakt dat sales reps niet langer hun hoofd moeten breken over prijscalculaties. Flexibele prijzen zijn wel nog altijd mogelijk dankzij approval flows voor quotes met uitzonderlijke kortingen of prijzen.
 • Quote: Tot slot helpt CPQ met het genereren van een PDF die meteen naar de klant kan doorgestuurd worden, en dat allemaal in slechts enkele clicks. Die generatie gebeurt op basis van zelfgemaakte templates in de huisstijl van het bedrijf, daarbovenop zijn die dynamisch (!) zodat er afhankelijk van producten of andere variabelen secties wel of niet getoond kunnen worden.

 

cpq-ipad-draft-quote.jpg

Salesforce’s missing link

Terwijl Steelbrick CPQ een aparte app was op de AppExchange maakt deze nu, sinds 2 jaar, deel uit van het Salesforce platform. Salesforce CPQ is dus geen aparte tool maar is een perfect geïntegreerde extensie van de Sales Cloud functionaliteit. Met als bedoeling om de volledige Lead to Cash flow te beheren op ‘One Platform’. Sinds de overname is het development team van Salesforce druk bezig geweest met de optimalisatie en uitbreiding van de oplossing, met als resultaat dat Salesforce CPQ onlangs verkozen werd tot Fall 2017 Leader in CPQ Software door G2 Crowd. Daarbovenop biedt Salesforce ook nog een Billing product aan waardoor facturatie ook mogelijk is, dit zorgt dat de quote-to-cash volledig beheerbaar is op het Salesforce platform.

 

 

Show me the numbers

Ik hoor u al denken, “Klinkt goed! Maar wat kan dit concreet betekenen voor mijn bedrijf?” Een onderzoek bij 100 B2B sellers van Constellation Research heeft aangetoond dat CPQ software een impact heeft op het versnellen van de sales cycle, tot 300% tijdswinst (!), en een goede ROI heeft.

 

Samengevat, Salesforce CPQ helpt u als bedrijf op intern en extern vlak:

 • Efficiënter sales proces: namelijk minder tijdverlies met prijscalculatie, configuratie van producten, maken van een PDF, … Dit resulteert in een hogere productiviteit en meer tijd voor uw sales reps om te focussen op de klant.
 • Verhoogde klanttevredenheid: de klant ontvangt sneller accurate quotes op een consistente wijze met producten op maat van zijn wensen. Wat uiteindelijk ook zal leiden tot meer deals.
 • Professioneel bedrijfsimago: dankzij consistente en accurate quotes op maat van uw klant werkt u naar een top-of-mind imago.

form-demo.png

We kunnen concluderen dat het gebruik van CPQ bovenop de core CRM functionaliteit u zal toelaten om nog meer waarde te creëren voor uw bedrijf met het Salesforce platform.

Herkent u pijnpunten of wil u graag nog meer info over hoe uw bedrijf de vruchten kan plukken van Salesforce CPQ? Contacteer ons op info@cloudinnovation.be en wij vertellen u graag meer.